Turizm Bakanlığı ilk çeyrek turizm gelirlerini açıklandı. 2025 yılı Ocak - Mart döneminde 9,4 milyar dolar turizm gelirine ulaşıldı.
Bu rakam son dört yılın en iyi birinci çeyrek verileri (2022 - 2025) olarak gerçekleşti. Kitle turizm verilerinin devreye gireceği ikinci çeyrek ve sonrası dönemler gelirleri yukarı çekecektir.
Kitle turizmin ve Akdeniz çanağının en önemli yaz güneş tatili destinasyonunda 2025 Ocak - Mart beklentilere paralel gelişmedi ve bir önceki yılın aynı dönemine göre düşüş gösterdi. Özellikle konaklama tarafındaki kur baskısı, yiyecek - içecek, diğer operasyonel işletme ve personel maliyetleri devamlı gündemde yer tuttuğu için, ana göstergeler ve makro sektörel potansiyel gelişmeler gözardı edildi.
Bütünsellikte önemli gelişmeler oluyordu. Yaz ve güneş tatili destinasyonlarında lojistik ve lojistik tamamlayıcı hizmetler ana parametredir. Siz lojistik araçları ve lojistik hizmetleri geliştiremez, destekler sunmazsanız veya cazip potansiyeller yaratmazsanız yatak sayınız da tesis sayınız da bir anlam ifade etmez.
Bu alanda çok önemsediğim, kitle turizminin geleceği adına önemli gelişmeler yaşanan lojistik ve lojistik hizmetler, Antalya özelinde geleceği şekillendirmede fırsatlar sunmaktadır. Mikro düşünülere takılmadan büyük resme hazırlanma zamanı.
İki önemli lojistik haberlerine dikkatinizi çekmek istiyorum. Öncelikle lojistik sektörünün en önemli bileşeni havacılık sektöründen başlayalım.
Turizm sektörüne yönelik havacılık faaliyetlerinde piyasa yapıcı konumundaki Antalya merkezli SunExpress, gelecekle ilgili önemli ipuçları veriyor.
THY ve Lufthansa’nın ortak kuruluşu SunExpress, 2024 yılında gelirini bir önceki yıla göre % 23 artırarak 2,2 milyar euroya çıkardı. Doluluk oranı yüzde 86 olarak gerçekleşti. 2023 yılında 15 milyon yolcu taşıyan SunExpress, 2025 yaz sezonunda uçuş ağına 15 yeni dış hat destinasyonu ilave ekleyerek büyümesini sürdürüyor. Koltuk kapasitesini pandemi öncesi döneme göre yaklaşık iki katına çıkaran SunExpress, bu yıl 16.8 milyon yolcu taşımayı hedeflilyor.
Diğer bir ana bileşen ise havayolu terminal işletmeciliği yapan Antalya TAV - Fraport. Antalya'nın potansiyeline inanan grup 2051 yılına kadar işletme sözleşmesini uzatıyor. 2026 yılında başlayacak imtiyaz sözleşmesi için de 7 milyar 250 milyon euro + KDV ödüyor..
2024 yılında 38 milyon yolcuya hizmet veren Antalya Havalimanı 2024'te 52 ülkede 229 destinasyona (214 uluslararası ve 15 iç hat) uçan toplam 105 havayoluna hizmet verdi. Havalimanı toplam yolcu trafiği 31,7 milyon dış hat, 6,6 milyon iç hat yolcusu olarak gerçekleşti.
Bu iki önemli parametre yaz ve güneş tatili destinasyonu olan güzel Antalya’mızı dünyanın önemli şehir destinasyonlarına dönüştürme çabalarında çok kıymetlidir.
Bu sosyo-ekonomik gelişmeler Antalya'nın ve Türk turizm sektörünün geleceğine olan güvenin ve potansiyelin en önemli göstergeleridir.
Seyahat ruhun gıdasıdır...