Oteller

Turgay Özdemir: Otellere 10 ülkeden ucuz işgücü getirildi

Devrimci Turizm İşçileri Sendikası Başkanı Turgay Özdemir, turizm sektöründe çalıştırılmak üzere 10 ülkeden ucuz işgücü getirildiğini belirtti.

Abone Ol

Türkiye turizm sektöründeki düşük ücretler, yoğun mesailer ve sezonluk çalışmalar sezon başlarken yeniden gündemde. Cumhuriyet’e konuşan Devrimci Turizm İşçileri Sendikası (Dev-Turizm-İş) Başkanı Turgay Özdemir, düşük ücretler, yoğun mesailer gibi kronik sorunlar nedeniyle işçilerle patronlar arasında gerilimin arttığını belirtiyor.

Türkiye turizm sektöründe çalıştırılmak üzere 10 ülkeden ucuz işgücü getirildiğini ileri süren Dev-Turizmİş Başkanı Özdemir, daha insani çalışma koşulları talep etti.

Milyonlarca turizm çalışanının asgari ücrete yakın maaşlarla, aşırı mesaiye zorlanarak ve çoğu zaman barınma ve yemek gibi temel ihtiyaçlara dahi erişemeden sezonluk işlere mahkûm edildiğini belirten Özdemir “Turizm işçileri günde 8 saatin çok üzerinde çalıştırılıyor. Ücretlerini almak için yıllarca süren davalar açıyorlar.” dedi.  Özdemir, sendikalı işçilerin de sistematik biçimde dışlandığını belirtiyor.

“Ucuz ve vasıfsız işgücü ithal ediyorlar”

İşverenlerin, “kalifiye eleman bulamıyoruz” şeklindeki şikâyetlerine de değinen Özdemir, “Ucuz ve vasıfsız işgücü ithal ediliyor. Oysa milyonlarca lira kâr açıklayan otellerde çalışanlar o otellerde tatil bile yapamıyor” diyor.

Mehmet İşler: Turizmde çalışma koşulları birçok sektöre göre daha iyi

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler ise, turizmde birçok sektöre göre daha iyi çalışma koşulları sunulduğunu savunarak “Bu sektörde çalışanların haklarının ödenmesi konusunda büyük ilerleme kaydettik. Kendi insanımız bu işlerde çalışmak istemiyor. Asya’dan gelen iş gücü hem daha pahalı hem de daha kısa sürede ülkesine dönebiliyor. Şartlarımız kötü olsa kimse bir gün bile kalmaz. Sendikaların sektörü kötü gösterme çabası, aslında daha fazla etki alanı yaratma arzusuyla ilgili” diye konuşuyor. İşler, turizmcilerin yaşadığı ekonomik zorluklara da dikkat çekerek personel giderleri, enerji ve gıda maliyetlerindeki artışın sektörün kârlılığını düşürdüğünü sözlerine ekliyor ve şunları söylüyor:

“Dövizle gelir elde etmemize rağmen, artan giderler nedeniyle aradaki fark cepten gidiyor. Kredi faizleri çok yüksek. Bu ortamda bırakın yatırım yapmayı, mevcut borçlarımızı ödemekte zorlanıyoruz."

{ "vars": { "account": "G-G5X01GEY79" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }