Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi’nin (WTTC) yayımladığı yeni tahminlere göre, küresel turizm sektörü 2025’te tarihinin en büyük uluslararası ziyaretçi harcamasına ulaşacak. Harcamaların bu yıl, 2019’daki toplam harcamayı 164 milyar dolar aşarak  2,1 trilyon dolara ulaşması bekleniyor.

Sektörün küresel ekonomik katkısı da rekor düzeye ulaşarak 11,7 trilyon dolar ile küresel GSYH’nin yüzde 10,3’ünü oluşturacak. Seyahat ve turizm sektörü tarafından desteklenen istihdamın ise bu yıl 14 milyonluk artışla, ABD nüfusunu da geride bırakarak, 371 milyona çıkması bekleniyor.

Büyüme dengeli değil

Ancak bu güçlü genel performansa rağmen, bazı büyük ekonomilerde büyüme ivmesinin yavaşladığı görülüyor. ABD, dünyanın en büyük turizm pazarı olmayı sürdürse de, gelen ziyaretçi harcamaları hala 2019 seviyesinin gerisinde. Çin ise 2024’te uluslararası turizm harcamalarında pandemi öncesi seviyeleri aştı ancak 2025’te büyümenin belirgin şekilde yavaşlaması bekleniyor.

Suudi Arabistan yükselişte

Buna karşılık Suudi Arabistan, küresel turizmin parlayan yıldızı haline geliyor. WTTC verilerine göre ülkenin seyahat ve turizm sektörü 2025’te ekonomiye 447,2 milyar SAR (yaklaşık 119 milyar USD) katkı sağlayacak ve bu, ülke tarihinde yeni bir rekor olacak.

ANEX, Rus turistlerin değişen tatil anlayışını değerlendirdi ANEX, Rus turistlerin değişen tatil anlayışını değerlendirdi

Sektörün GSYH’ye katkısı %10’u aşarken, sektördeki istihdamın da 2,7 milyona ulaşması bekleniyor. Gelen turist harcamalarının 200 milyar SAR’a, Yurt içi turist harcamalarının ise 162,5 milyar SAR’a ulaşması bekleniyor.
WTTC Başkanı & CEO’su Julia Simpson “Ahmed Al Khateeb’in liderliğinde Suudi Arabistan’ın turizm sektörü sadece büyümüyor, aynı zamanda dönüşüyor. Krallık, Vision 2030 hedeflerini aşacak şekilde yeniden tanımlanıyor.” diyerek Suudi Arabistan’ın turizmdeki gelişiminden övgüyle söz wtti.

Orta Doğu genelinde güçlü performans

Orta Doğu’nun genelinde, seyahat ve turizmin 2025 yılı sonunda bölge ekonomisine 367,3 milyar dolar katkı sunması ve 7,7 milyon kişiye istihdam sağlaması bekleniyor. Uluslararası ziyaretçi harcamalarının 194 milyar dolar ile 2019 seviyesinin yüzde 24 üzerine çıkacağı, yurt içi seyahat harcamalarının ise 113 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor.

Telegram Turizm Ekonomi