Türkiye ile Azerbaycan arasında karşılıklı tanıtım çalışmaları, ortak rotalar geliştirme, karşılıklı turizm hareketini teşvik etme, turizm eğitimi, turizm alt yapı yatırımlarında bilgi ve deneyim paylaşılması gibi konuları kapsayan 5 yıllık turizm iş birliği anlaşması hayata geçti.

Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren anlaşmalarının maddeleri şöyle:

ODEON Turizm’in halka arz süreci resmen başladı ODEON Turizm’in halka arz süreci resmen başladı

MADDE 3

"Taraflar, turizm tanıtımı alanında aşağıdaki alanlarda iş birliği yapacaklar:
a) Ülkelerinin tanıtımını yapmak ve turizm talebinin arttırılması amacıyla, kendi ağırlama bütçe imkanları ve planlamaları kapsamında karşılıklı olarak, yazarların, basın mensuplarının, film yapımcılarının, tur operatörlerinin, havayolu şirketi temsilcilerinin ağırlanmasının teşvik edilmesi ve kolaylık sağlanması
b) Turizm sektöründe iş birliğine yönelik; kaynaklar, seyahat ürünleri ve hizmetleri hakkında araştırma yürütülmesi,
c) İki ülke arasında karşılıklı olarak tanıtım toplantılarının tanıtım gezilerinin ve tanıtıcı turların düzenlenmesinin teşvik edilmesi,
d) Ortak seyahat rotası geliştirilmesi,
e) Turist sayısını artırmak için turizm tanıtımı ve pazarlama faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi;
f) Turistik değeri olan doğal kaynakların ve kültürel mirasın korunması ve muhafazası ile ilgili ulusal mevzuat hakkında bilgi alışverişi;
g) gastronomi turizmi konusunda işbirliğinin teşvik edilmesi.

MADDE 4

Taraflar, iki ülke arasındaki karşılıklı turizm akımının artmasına katkıda bulunmak amacıyla, turizm alanında uzman deneyim ve uygulama paylaşımını teşvik edecek ve kolaylaştıracaklardır.
Taraflar, turizm alanındaki uluslararası örgütler çerçevesinde işbirliğini daha da geliştirmek ve birbirlerini desteklemek için çaba göstereceklerdir.

MADDE 5

Taraflar, turizm yatırımları ve işletmeleri alanında aşağıdaki konularda bilgi ve deneyim paylaşımında bulunacaklardır:
a) Turizm sektöründe faaliyet gösteren kamu tüzel kişiliklerinin, taşınmaz kamu mallarının ve varlıklarının yatırımcıların yönetimine devredilmesi imkânları ve Taraf Devletlerin bu alandaki mevcut mevzuatı;
b) Turizm bölgelerindeki altyapı yatırımları;
c) Turizm tesislerinin denetimi, sınıflandırılması ve belgelendirilmesine ilişkin usuller;
d) Seyahat Acentaları ile ilgili olarak yürütülen işlemler;
e) Turizm istatistikleri alanında yapılan uygulama ve çalışmalar.

MADDE 6

Taraflar, mesleki turizm eğitimi alanında işbirliğini geliştirecek, turizm alanında çift diploma programlarını destekleyecek, eğitim turizmi programları hakkında bilgi alışverişine katkıda bulunacak ve ilgili ulusal makamlar aracılığıyla turizm işletmelerinin yönetiminde uzman yetiştirmek için burs verme imkanlarını araştıracaklardır.

MADDE 7

Bu Anlaşma, Tarafların taraf oldukları uluslararası anlaşmalardan doğan hak ve yükümlülüklerine halel getirmeyecektir.

MADDE 8

İşbu Anlaşma hükümlerinin yorumlanmasından veya uygulanmasından kaynaklanan herhangi bir anlaşmazlık, Taraflar arasında diplomatik kanallardan müzakere ve istişareler yoluyla dostane bir şekilde çözümlenecektir.

MADDE 9

Tarafların karşılıklı yazılı mutabakatı ile bu Sözleşmede her türlü ekleme ve değişiklik yapılabilir. Bu tür eklemeler ve değişiklikler, bu Anlaşmanın ayrılmaz bir parçası olan ayrı Protokoller halinde yapılacak ve bu Anlaşmanın 11. Maddesi hükümlerine uygun olarak yürürlüğe girer.

MADDE 10

İşbu Anlaşmada öngörülen faaliyetler, Taraf Devletlerin mevzuatına ve Kabul Eden Tarafın belirlediği mali limitlere uygun olarak varılacak mutabakat çerçevesinde, faaliyet öncesinde Tarafların karşılıklı mutabakatı ile gerçekleştirilecektir.

MADDE 11

İşbu Anlaşma, Tarafların işbu Anlaşmanın yürürlüğe girmesi için gerekli iç prosedürlerinin tamamlandığını teyit eden son yazılı bildirimi diplomatik kanallardan aldıkları tarihte yürürlüğe girecektir.

İşbu Anlaşma 5 (beş) yıllık bir süre için akdedilmiş olup, Taraflardan biri sürenin bitiminden en az 6 (altı) ay önce diplomatik kanallar aracılığıyla diğer Tarafa işbu Anlaşmayı fcshetme niyetini yazılı olarak bildirmediği takdirde, bir sonraki 5 (beş) yıllık dönem için otomatik olarak yenilenecektir.

İşbu Anlaşmanın feshi, Taraflarca aksi kararlaştırılmadıkça, tamamlanmalarına kadar devam eden etkinlikleri, projeleri ve faaliyetleri etkilemeyecektir.

İşbu Anlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, 2 Kasım 1992 tarihinde Ankara'da imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Turizm Alanında İşbirliği Anlaşması" yürürlükten kalkacaktır."

Telegram Turizm Ekonomi