Oteller

TÜROB Başkanı Müberra Eresin’den otel denetimlerine eleştiri

TÜRON'un 25. olağan genel kurulunda konuşan Müberra Eresin, otel denetimlerinin özünden saptığını belirtti.

Abone Ol

Genel kurulun açılış konuşmasını yapan Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, TÜROB’un misyon ve vizyonuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. TÜROB’un sektörü öncülük eden örnek bir STK olduğunu kaydeden Eresin, eğitimden istihdama ve yatırıma kadar pek çok alanda Bakanlıkla yakın ilişkiler içinde olduklarını kaydetti.

"Stratejik düşünen, etik değerlerden ödün vermeyen"

TÜROB’un 54 yıl önce bundan tam 54 yıl önce, dünyaya hızla adapte olabilen, stratejik düşünen, etik değerlerden ödün vermeyen bir yapı oluşturmak, kamuda ve toplumda “turizm bilinci”ni yerleştirmek ve otelcilik ile ağırlama sektöründe “kalite yönetimi” anlayışını yaygınlaştırmak hedefleriyle kurulduğunu belirten Eresin, “Bugün geldiğimiz noktada, edindiğimiz bu vizyonla, misyonun büyük ölçüde hayata geçtiğini memnuniyetle görüyoruz. TÜROB; kendi başına büyük organizasyonlara imza atabilen, bağımsız yapısıyla fark yaratan ve sürdürülebilirlikten yapay zekâya, dijitalleşmeden yeşil dönüşüme kadar birçok alanda kendini yenileyebilen örnek bir sivil toplum kuruluşudur.” Diye konuştu.

"Sektör 2 milyon yatak, 90 m,lyar dolar yatırıma ulaştı"

Birkaç on yıl öncesine kadar iki, iki buçuk milyon turist ve 85 bin yatak kapasitesiyle sınırlı olan turizm sektörünün, bugün 60 milyonu aşan turist sayısı ve yaklaşık 2 milyon yatak kapasitesine ulaştığını belirten Eresin “Türkiye’de turizm yatırımlarının toplam maliyeti yaklaşık 90 milyar dolara ulaşmışken, istihdam edilen kişi sayısı da 1,5 milyonu geçmiş durumda. Doğrudan 54 sektörü etkileyen turizm, yıllık 30 milyar doların üzerinde satın alma hacmiyle ülke ekonomisinin lokomotif sektörlerinden biri haline gelmiştir.” İfadelerini kullandı.

"Pahalı ülke algısı döviz kurlarındaki artışla aşılabilir"

Turizm sektörünün pandemi, 11 ili kapsayan büyük deprem ve Kartalkaya’daki otel yangını faciasıyla mücadele ettiğini anlatan Eresin  “Tüm bu zorluklara rağmen, artık yalnızca gelen turist sayısına değil, gelen turistin niteliğine odaklanan bir anlayışla hareket ediyoruz. 2024 yılını 62,3 milyon ziyaretçi ve 61,1 milyar dolar gelirle kapattık. 2025 hedefimiz; 65 milyon ziyaretçi ve 64 milyar dolar gelir. Bu hedefe ulaşmak için tüm gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. 2025 Yılı hedeflerimize ulaşmamızda en önemli engelin, yurt dışında ülkemize yönelik oluşan “pahalı ülke” algısı olduğunu, bu durumun ancak döviz kurlarındaki artışla aşılabileceğinin altını özellikle çizmek istiyorum.” diye konuştu.

"Otel denetimleri özünden saptı"

Kartalkaya faciasının ardından otellerde başlatılan denetimlere de değinen Eresin, denetimlerin amacını aşarak kazanılmış hakları gözardı eder hale geldiğine savunan Müberra Eresin “Kartalkaya’daki yangının ardından tesislerimize odaklanılarak başlatılan ve farklı kurumların katılımıyla süregelen denetimler, süreç içerisinde özünden saparak yangın tedbirleri dışındaki hususları kapsar hale gelmiştir. Sektör olarak ilgili her kurumun denetimlerine her zaman hazırız. Nevar ki işletmelerin kazanılmış yasal haklarının gözardı edilmeksizin kamu otoritelerinin işlemlerinin bu çerçevede yürütülmesinin büyük önem taşıdığı inanç ve beklentisi içinde olduğumuzu ifade etmek isteriz.

"Denetimler kayıt dışı tesislerde yoğunlaşmalı"

Öte yandan bu denetimlerin öncelikle kayıt dışı faaliyet gösteren ve turizm işletme belgesi bulunmayan tesislerde yoğunlaştırılmasının amaca uygun olacağı şüphesizdir.” değerlendirmesini yaptı.

Şekib Avdagiç: Turistler taksilerden ve restoranlardan şikayetçi

İTO Başkanı Şekib Avdagiç ise konuşmasında turizm sektörünün ekonomi içindeki önemine dikkat çekti. Özelikle kongre turistlerini kente çekmek için çalışma yaptıklarını kaydeden Avdagiç, kongre turistinin normal turistlerden .ok daha fazla harcama yaptığını ifade etti. İTO ve İstanbul Kongre Bürosu olarak kente gelen kongre sayısını artırmak çalışma yürüttüklerini anlatan Şekib Avdagiç hedeflerinin dünyada ilk 10’a girmek olduğunu ifade etti. Avdagiç, bunu daha önce başaran İstanbul’un tekrar başarabileceğini de sözlerine ekledi.

İstanbul’da her şey pahalanırken, en ucuz kalan şeyin otel fiyatları olduğunu anlatan Avdagiç, “Bu nedenle otel fiyatlarını belli bir noktaya çekmek gerekiyor. İstanbul, ülkedeki yatak kapasitesinin yüzde 14’ünü oluştururken, turizm gelirinde ve turist sayısında ülkede an başta geliyor. İstanbul’a gelen turistler daha az harcıyor. İstanbul’a gelen konuklar taksilerden ve yeme-içme mekanlarının pahalılığından şikayet ediyorlar.” dedi.

Aynı kadro

TÜROB'un 25. dönem yönetim kurulunun bir önceki yönetmle hemen hemen aynı olduğu, sadece Armin Zerunyan'ın yerine İTO'dan bir ismin dahil edildiği öğrenildi.

{ "vars": { "account": "G-G5X01GEY79" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }