Türkiye turizm sektörü artan maliyetler ve sabit döviz kuru politikası nedeniyle zor günler yaşıyor.  Turizm ülkesi Türkiye’de tatil Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının çok büyük bir bölümü için ulaşılmaz hale gelirken, artan fiyatlar yurt dışı pazarları da zorluyor.

Başta Avrupa ve Rusya’da faaliyet gösterenler olmak üzere, turizmciler, Türkiye’deki fiyatların turistlerin alım gücünü aştığını, bu nedenle insanların Mısır ve Bulgaristan gibi daha uygun fiyatlı ülkelere yöneldiğinin altını çiziyor.

“Son üç yılda Almanya’da Türkiye fiyatı yüzde 50 arttı”

Almanya’nın önde gelen seyahat acente zincirlerinden Schmetterling'in CEO’su Ömer Karaca, yüksek fiyatlar ve düşen misafir sayısının endişe verici olduğunu belirtmişti. Karaca özellikle son üç yıldaki gelişmelere dikkat çekerek, yüzde 50’ye varan fiyat artışlarının bazı müşteriler için paket tatilleri ulaşılmaz hale getirdiğini belirtmişti.

“Bu şekilde devam edemeyiz”

Yüksek maliyetlerden dolayı Türkiye’de tatilin pahalı hale gelmesinin sektörün ortak sorunu olduğunu belirten Bentour CEO’su Deniz Uğur, ise “Türkiye’de maliyetler yükseldi ve bu nedenle ülkede turizm daha pahalı hale geldi. Seyahat artık daha pahalı ve bunu bir şekilde aşağı çekmek gerekiyor. Çünkü görünen o ki, bu şekilde devam edemeyeceğiz.” demiş, bir çözüm bulunmaması durumunda Türkiye’nin müşterilerini Mısır’a kaptıracağı uyarısında bulunmuştu.

“Türkiye’yi satmakta zorlanıyoruz”

Avrupa’nın en büyük tur operatörü TUI'nin CEO'su Sebastian Ebel ise Şubat ayı sonunda yaptığı açıklamada "Mısır, Tunus ve Bulgaristan'a hiç olmadığı kadar çok rezervasyon alıyoruz. Maliyet kaynaklı yüksek fiyatlardan dolayı Türkiye satışları ise biraz daha zor." değerlendirmesini yapımıştı.

"Türkiye'deki fiyatlar Rus eileleri zorluyor"

Rus Tur Operatörleri Birliği İcra Kurulu Direktörü Maya Lomidze de Türkiye'ye giden Rusların büyük bölümünü oluşturan Rus aileler için Türkiye'deki fiyatların yüksek olduğunu belirtmişti. Lomidze, " Üç veya dört kişilik bir ailenin sıradan bir 5 yıldızlı otelde dahi tatil yapması yaklaşık 400–500 bin rubleye (yaklaşık 250 bin TL) mal oluyor." ifadelerini kullanmıştı.

"Ancak Haziran ayına kadar dayanabiliriz"

2024 yılında turist sayısında rekor kırılmasına rağmen baskılanan kur nedeniyle beklenen karlılığın yakalanamadığını belirten AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu, 2023-24 sezonunda fiyatları çift haneli artırmalarına karşın 2024-25 sezonu için böyle bir şanslarının olmadığını, fiyatları ancak yüzde 7-9 aralığında artırabildiklerini kaydetti. Baskılanan döviz kurları nedeniyle ciroların arttığını ancak karlılıkların geriye gittiğini kaydden Kaan Kavaloğlu, mevcut kurlarla turizmcilerin ancak Haziran ayına dayanabileceğini söylemişti.

Mehmet Nuri Ersoy: Turizmde tarihi rekor

Türkiye’deki fiyatların pazarları zorladığı konusunda zayısız uyarı yapılmasına, maliyet-fiyat makasına sıkışan tesislerin işi yürütmekte zorlanmasına rağmen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy “Turizmde tarihi rekor açıklaması yaptı.

TGRT Haber’de yayınlanan "Özel Gündem" programına konuk olan Bakan Ersoy "60 milyar dolarlık gelir, 60 milyonu aşan ziyaretçi… Bu tablo sürdürülebilir turizm politikalarının başarısını gösteriyor." dedi.

ODEON Turizm’in halka arz süreci resmen başladı ODEON Turizm’in halka arz süreci resmen başladı

Bakan Ersoy, 2024 yılının 61,1 milyar dolarlık turizm geliri ve 62,3 milyon ziyaretçi sayısıyla tamamlandığını belirterek bu rakamların ülke ekonomisi açısından son derece önemli olduğunun altını çizdi. Ersoy, "Turizm diğer sektörlerden farklı olarak tamamen iç üretimle dışa açılan bir ekonomik güç. Bu nedenle hedefleri artırarak ilerliyoruz." dedi.

2025 Hedefi: 64 milyar dolar gelir

2025 yılı için hedeflerini de paylaşan Bakan Ersoy, bu yıl 64 milyar dolar gelir hedeflediklerini belirtti.İlk çeyrekteki takvimsel olumsuzluklara rağmen yüzde 5.6’lık gelir artışı sağlandığını ifade eden Ersoy, "Ramazan ayı etkisiyle bazı bölgelerde yüzde 15-20’lik düşüşler yaşandı ancak yıl sonu hedefimizin üzerinde gidiyoruz." dedi.

Niteliğe odaklanan yeni turizm politikası

2018 yılından itibaren sadece ziyaretçi sayısına değil, ziyaretçi başına düşen gecelik gelire odaklanan bir politika izlediklerini vurgulayan Bakan Ersoy, "2017 sonunda yabancı turistten elde edilen gecelik gelir 83 dolardı, 2023’te bu 106 dolara çıktı, bu yılki hedefimiz ise 117 dolar" dedi.

Dünyada 4'üncü sıradayız, hedef ilk üç

Türkiye'nin dünya turizminde dördüncü sıraya yükseldiğini belirten Ersoy, "2018’de 8'inci sıradaydık. Hedefimiz ilk üçe girmek. Bu kolay değil ama yapısal değişikliklerle başarabiliriz." dedi.

Ersoy, Bakanlık olarak bütün otelleri işletme belgeli hâle getirerek denetimi ve kaliteyi artırdıklarını da sözlerine ekledi.

Telegram Turizm Ekonomi