Hindistan ile Pakistan arasınca sıcak çatışmaya dönüşen ve sonrasında ateşkes ile sonuçlanan gerilim Türkiye’de, turizm dahil, çok sayıda sektörü olumsuz etkiledi. Sıcak çatışma sürecinde Türkiye’nin Pakistan’ı destekleyen açıklamaları sonrası Hindistan’da Türkiye karşıtı büyük bir boykot kampanyası başlatıldı.
"Türkiye’ye tatile gitmeyin” ve “THY ile uçmayın” boykotları sonrası Hindistan’da Türkiye rezervasyonları yüzde 60 oranında düşerken, iptallerdeki artış yüzde 250’yi buldu. “Turizmde milli duruş” başlıklı bir bildiri yayınlayan Hindistan Seyahat Acenteleri Birliği (TAAI), acentelere Türkiye’yi tanıtmama ve satmama çağrısı yaptı. Birlik ayrıca, Türkiye’ye yönelik seyahat uyarısı yapılmasını talep etti.
Hindistan’da boykot bununla da sınırlı kalmayarak, ülkedeki 9 havalimanının yer hizmetlerini yapan Türkiye merkezli Çelebi’nin izinlerinin iptal edilmesine kadar vardı. Hindistan’ın önde gelen online alışveriş siteleri, Türkiye menşeili ürünleri satmamama kararı alarak söz konusu ürünleri satıştan çekti. Gerilen ilişkilerden dolayı mermer ve meyve ihracatının da olumsuz etkilendiği belirtiliyor.
Hindistan turizm pazarında önemli işlere imza atan Inventum Global’in kurucu ortağı Bünyat Özpak, Linked in hesabından “Kazanamadığımız bir krizin faturasını kim ödüyor?” başlıklı bir açıklama yayınladı.
Hindistan’da artan Türkiye karşıtlığının ve yaygın boykotların sektör fark etmeksizin pek çok Türk şirketini, girişimciyi ve çalışanı doğrudan etkilediğini belirten Özpak “Oysa daha dengeli ve duyarlı bir diplomasiyle bu tablo kolaylıkla önlenebilirdi.” dedi.
Gelinen noktada Türkiye’nin hem bir dost ülkeyi karşısına aldığını hem de iptal edilen sözleşmeler, ertelenen projeler ve bozulan ilişkilerin Türk iş çevrelerinde ciddi ekonomik ve sosyal maliyetler ortaya çıkardığını kaydeden Özpak “Ve bu maliyeti dış politik karar süreçlerine herhangi bir dahli olmayan binlerce insan, işletme ve aile ödüyor. Yıllar içinde inşa edilen değerli ve gerçek dostluklar ve iş birlikleri bir anda zarar görebiliyor.” ifadelerini kullandı.
Kazananı belirsiz olan bu sürecin kaybedeninin sahadaki emek dostluk ve istikrar odluğuna işaret eden Bünyat Özpak “Artık gerilimi değil, diyaloğu önceleyen; sağduyu ve karşılıklı saygıyla ilerleyen bir yaklaşıma ihtiyaç var. Çünkü bugün yaşananlar yalnızca bir kriz değil, aynı zamanda bir fırsat: Diplomasiyle, ilişkileri yeniden kurma fırsatı, daha iyi dost olma fırsatı ve biz bunu zor olsa da doğru ve samimi adımlarla mümkün görüyoruz. Yeter ki hızlı olalım.” değerlendirmesini yaptı.