Turizm Ekonomi

Forschungsgemeinschaft Urlaub und Reisen (FUR) tarafından yapılan araştırma, sürdürülebilir turizmin Alman halkının o kadar da gündeminde olmadığını ortaya koydu.

Araştırma: Avrupa'da turizm karşıtlığı ne boyutta? Araştırma: Avrupa'da turizm karşıtlığı ne boyutta?

Araştırmaya katılan Almanya vatandaşlarının çoğunluğu sürdürülebilir seyahati arzu ettiğini belirtti. Araştırma, Almanların çevresel sürdürülebilirlikten çok sosyal sürdürülebilirliğe önem verdiğini gösterdi. Öte yandan, halkın sürdürülebilir turizm ile ilgili tutumunda sürekli olumlu yönde bir artış gözlemlendi.

Rezervasyonlara yansımıyor

Ancak sürdürülebilirlik pek çok gezgin için önemli olsa da, gerçek seyahat tercihlerinde çok az rol oynuyor. Dahası, 2018 yılında yüzde 27 olan "sürdürülebilirlik seyahatimde tek veya eşit önemdeki iki faktörden biri" diyenlerin oranı 2023 yılında yüzde 20'ye geriledi.

"Almanların 'sürdürülebilir turizm' arzusu araştırmaya açıkça yansırken, sıra bu yönde rezervasyon yapmaya gelince işin rengi değişiyor." diyen FUR'dan Friederike Kuhn, CO₂ emisyonunu telafi etme isteğinin 5 gün ve üzeri tatiller için geçen yıla kıyasla durgunlaştığını ancak 2-4 gün arası kısa geziler için arttığını ifade etti. Kuhn "Sürdürülebilir sağlayıcıların organize ettiği gezilerin oranı yüzde 11, kısa gezilerin oranı ise yüzde 22 ile sabit kaldı." dedi.

Almanya'da insanların kat ettiği toplam yol mesafesi de, sürdürülebilirliğin aksine artmış durumda. 2020'de Almanlar toplamda 60,6 milyar kilometre yol yaparken, 2022 yılında bu uzunluk 109,6 milyar kilometreye, 2023 yılına ise 123 milyar kilometreye yükseldi.

Raporda özetle "Almanların yarıdan fazlası daha çevre dostu bir şekilde seyahat etmek istese de, bunun pratikte belirgin bir eğilime dönüşmesi söz konusu değil." deniliyor.